Medische Encyclopedie – Apotheek Sassenheim – Sassenheim

Apotheek Sassenheim

Hoofdstraat 190
2171BM Sassenheim
Telefoon 0252-210169
Fax 0252-232858
Email apotheek@apotheeksassenheim.nl

Let op: per 1 januari 2021 is de apotheek op zaterdag geopend van 9.00 uur - 13.00 uur!
Let op: bestellen via herhaalnummer komt te vervallen per 1 april 2021. Daarom wordt een herhaalnummer nu niet meer vermeld op het etiket. Voor verdere informatie: kijk lager op de pagina.

U kunt op onze site 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelenVia de website kunt u bovendien:

Via MGN kunt u de app Medgemak activeren en ook op deze manier gemakkelijk uw herhaalrecepten bestellen.

Voor kortingsacties zie de rubriek Service van de apotheek

MGN maken  &nbsp: Herhaalrecepten aanvragen  &nbsp:Inschrijven

« Terug naar het overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

apremilast

Apremilast remt ontstekingen die ontstaan door een te actief afweersysteem.

Artsen schrijven het voor bij de huidziekte psoriasis en bij gewrichtsontsteking door psoriasis (artritis psoriatica).

Wat doet apremilast en waarbij gebruik ik het?

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig. Ook jeukt de huid vaak. De klachten variëren sterk; er zijn perioden met weinig klachten, afgewisseld met perioden met heftige verschijnselen. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak zijn ook de nagels aangedaan.
Ongeveer 1 op de 20 psoriasispatiënten krijgt ook last van ontstoken gewrichten. Deze vorm van psoriasis wordt artritis psoriatica genoemd. De gewrichten zijn dan pijnlijk, warm en gezwollen.

Oorzaak
Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Men vermoedt dat psoriasis een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid en gewrichten.

Behandeling psoriasis
Artsen schrijven bij psoriasis in eerste instantie huidmiddelen voor die de ontsteking en schilfering tegengaan, zoals bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal de arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze middelen ook niet helpen en als de psoriasis ernstig is, kan de arts apremilast voorschrijven.

Behandeling artritis psoriatica
Bij artritis psoriatica schrijft de arts in eerste instantie pijnstillers en ontstekingsremmers van het NSAID-type voor, zoals diclofenac of naproxen. Als dit onvoldoende werkt, zal de arts een DMARD voorschrijven. DMARD staat voor Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door ontsteking kunnen afremmen.
Apremilast komt meestal pas in aanmerking als DMARD's, zoals methotrexaat, onvoldoende effect hebben of niet worden verdragen. Het kan ook worden gecombineerd met DMARD’s.

Werking
Apremilast remt het overactieve afweersysteem. Hierdoor nemen de klachten van psoriasis af.

Apremilast werkt niet meteen. De klachten zoals schilfering, jeuk, ontstoken huid en pijnlijke gewrichten nemen meestal binnen enkele weken tot maanden af.

Lees meer over psoriasis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid, diarree en verlies van eetlust. Zelden braken.

  Misselijkheid en diarree ontstaan meestal binnen 2 weken en verdwijnen weer na 4 weken, als uw lichaam is ingesteld op dit medicijn. U kunt door de misselijkheid en verlies van eetlust gewicht verliezen. Als u al ondergewicht heeft, overleg dan eerst met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Meer kans op infecties, zoals griep, verkoudheid, keelontsteking, bronchitis, bijholteontsteking

  Raadpleeg uw arts als u koorts krijgt, of langdurig hoest.

 • Pijn boven in de buik, opkomend maagzuur, opgeblazen gevoel, maagpijn

 • Hoofdpijn, migraine

 • Slapeloosheid, vermoeidheid

 • Psychische klachten, zoals depressiviteit. In zeldzame gevallen kunnen gedachten aan zelfdoding ontstaan.

  Als u merkt dat u depressief wordt, of dat uw depressiviteit verergert, moet u contact opnemen met de arts.

 • Rugpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag en galbulten

  Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet (zie Overgevoeligheid voor dit medicijn).

 • Bloeding in de darm of maag. Waarschuw een arts, als u bloed bij de ontlasting merkt, of als de ontlasting zwart en teerachtig is.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
   

  Als u overgevoelig bent voor apremilast, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik apremilast gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Apremilast vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en verhoogt de kans op bijwerkingen ervan. Dit betreft onder andere bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Dit betreft onder andere influenzavaccin, tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.
 • Rifampicine, een medicijn tegen tuberculose en meningitis (nekkramp). Dit medicijn vermindert de werking van apremilast. Als u beide medicijnen toch moet gebruiken, zal uw arts de werking van apremilast extra controleren en eventueel de dosis aanpassen. Als u stopt met rifampicine duurt dit effect nog tot enkele weken na stoppen.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Wanneer?
De dosering wordt langzaam opgebouwd. Er zijn 3 kleuren tabletten: roze van 10 mg, bruin van 20 mg en beige van 30 mg. Hieronder volgt een gebruikelijk opbouwschema:

Dag 1: 1 roze tablet 's ochtends;
Dag 2: 1 roze tablet 's ochtends en 1 roze tablet 's avonds;
Dag 3: 1 roze tablet 's ochtends en 1 bruine tablet 's avonds;
Dag 4: 1 bruine tablet 's ochtends en 1 bruine tablet 's avonds;
Dag 5: 1 bruine tablet 's ochtends en 1 beige tablet 's avonds;
Vanaf dag 6: 1 beige tablet 's ochtends en 1 beige tablet 's avonds.

Neem de tabletten elke dag op ongeveer dezelfde tijd in, en zorg dat er ongeveer 12 uur tussen de tijden van inname zit.

Hoelang?
Het kan enkele weken tot maanden duren voordat u iets merkt van het effect van dit medicijn. Als u na 6 maanden geen verbetering merkt, moet u met uw arts overleggen. Misschien is een ander medicijn dan meer geschikt voor u.
Als het medicijn bij u werkt, en als u niet te veel last heeft van de bijwerkingen, kunt u dit medicijn gedurende meerdere jaren blijven gebruiken.